Proctologie: Aambeien

Aambeien

Aan de binnenzijde van de anus bevinden zich kleine zwellichamen van slijmvlies die de anus lekdicht afsluiten. Wanneer door leeftijd, persen of zwaartekracht deze zwellichamen uitzakken noemen we ze aambeien of haemorrhoïden.

Wat zijn de klachten?
Soms voelt u de aambei als een bobbel rond de anus. Andere klachten die op aambeien kunnen wijzen zijn pijn en/of helderrood bloedverlies na ontlasting. Echter kunnen deze symptomen ook op andere ziektes wijzen. Daarom zal uw dermatoloog u altijd lichamelijk onderzoeken.

Wat kunt u zelf doen?
De klacht ontstaat meestal door stuwing bij een moeilijke stoelgang (harde ontlasting of hard persen). Een goede stoelgang is dus belangrijk om aambeien te voorkomen. Daarvoor moet u vezelrijk eten en voldoende water drinken (minimaal twee liter per dag). Ook beweging is goed voor de stoelgang. Als dit niet voldoende helpt, kan uw arts medicijnen voorschrijven.

Tijdens een zwangerschap komen aambeien vaak voor als gevolg van de verhoogde druk in de buik en de veranderde hormoonhuishouding. Vaak verdwijnen de klachten spontaan na de bevalling.


Maak nu een afspraak

Behandeling

Barron ligatie


51-barron.jpgDeze methode wordt ook wel rubberbandligatie of “elastiekje schieten” genoemd. Met behulp van de anuskijker wordt de aambei opgespoord. Vervolgens wordt de aambei opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De aambei verschrompelt en na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het ringetje met de ontlasting naar buiten. De behandeling is pijnloos en wordt dan ook zonder verdoving uitgevoerd. Na 6 weken is het effect van de behandeling te beoordelen. Soms is een nabehandeling nodig.

Na een Barron ligatie
Bij een Barron ligatie heeft u tijdens en direct na de behandeling het gevoel dat u naar het toilet moet. Probeer daar de eerste uren niet aan toe te geven. Het “volle” gevoel komt niet omdat er ontlasting zit, maar omdat er ringetjes geplaatst zijn. De eerste week kan er wat bloed bij de ontlasting meekomen, hiervan moet u niet schrikken want het is normaal. Dit komt doordat het slijmvlies tijdens de behandeling is aangeraakt. In principe is de Barron-ligatie pijnloos. Heeft u toch veel pijn of verliest u veel bloed, dan moet u contact opnemen met onze kliniek. De plaats van de elastiekjes moet dan gecontroleerd worden.


Onze specialisten voor Aambeien

© Copyright 2018
Dermatologisch centrum
Centrum huidverbetering
Dermatologisch Centrum Breda
Zomergemstraat 2a
4826 CW Breda

T 076 5780050
E info@dermcentrum.nl