Huidziekten: Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Chirurgische behandeling van ingegroeide teennagel

Wat is een ingegroeide teennagel en hoe ontstaat het?
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en kan aanleiding geven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo’n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Mogelijk ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf. De teen kan lichtgekanteld zijn, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt. Een andere mogelijke oorzaak is het te kort knippen van de nagel in de hoekjes.

Is er nog nader onderzoek nodig?
Meestal is geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer kan de arts, afhankelijk van de bevindingen, een röntgenfoto van de teen laten maken.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.

1. Conservatieve behandeling.
Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, kan vaak volstaan worden met eenvoudige maatregelen. De nagelrand kan wat worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren.

2. Chirurgische versmalling van de nagel.
Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt, met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen. Deze operaties aan de teennagel
worden poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van een tweetal verdovingsprikken aan de teenbasis.

Een operatieve versmalling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt een heel klein reepje van de nagelrand weg geknipt. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met bovengenoemde eenvoudige maatregelen proberen te worden voorkomen dat de nagel opnieuw ingroeit.

Ook kan de nagel blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel kan weg worden gesneden of gekrabd, of door middel van een etsende vloeistof (phenol) worden vernietigd. In het laatste geval drukt de nagelchirurg eerst op uw teen om het resterende bloed tijdelijk uit de teen te verwijderen zodat de phenol beter werkt.

Soms kan, afhankelijk van de bevindingen van de nagelchirurg, het nodig zijn de hele of halve nagel te verwijderen.

Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Toch komen bij deze operaties nabloedingen weinig, en infecties zelden voor. Na een behandeling met phenol kan een tijdelijke roodheid van de teenoptreden. Het wondje blijft zeker indien er vooraf een forse ontsteking aanwezig was nog enkele weken vocht produceren. Dagelijkse hygiëne volstaat (voeten schoon wassen met water). Echter een herhaling kan voorkomen: de nagel groeit weer in ondanks de poging de wortel van de nagel te versmallen. Het probleem komt dan toch weer terug.

Na de operatie
Het kan zijn dat u na de chirurgische behandeling napijn hebt. Afhankelijk van de aard van de ingreep zal de pijn licht of matig zijn. Met milde pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol, is dit ongemak meestal te bestrijden. Ook kan het hooghouden van de teen de pijn verlichten. Normaal lopen zal, afhankelijk van de pijn, meestal weer na twee tot vijf dagen mogelijk zijn. De wond aan de teen zal nog enkele weken vochtig zijn. U houdt de teen schoon door middel van dagelijkse voetbadjes in water met een heel klein beetje waspoeder. U gebruikt beter geen soda.

Door de langdurige irritatie van de ingegroeide teennagel is er vaak wat "wild vlees" (granulatieweefsel) ontstaan aan de rand van de teen. Na behandeling zal dit vanzelf slinken en krijgt de teen weer een normale vorm.


Maak nu een afspraak

Operatie in beeld

Ingegroeide teennagel:
234-ingegroeide teennagel.png
 

Het verdoven van de teen:
230-Oberst anesthesie teen.png
 

Het inknippen van een reepje nagel:
233-knippen nagel.png
 

Het verwijderen van het gedeelte van de nagel:
231-nagel verwijderen.png
 

Nagel verwijderd:
232-nagel verwijderd.png

Onze specialisten voor Ingegroeide nagel

© Copyright 2018
Dermatologisch centrum
Centrum huidverbetering
Dermatologisch Centrum Breda
Zomergemstraat 2a
4826 CW Breda

T 076 5780050
E info@dermcentrum.nl