Basaalcelcarcinoom | Huidkanker

Basaalcelcarcinoom herkennen

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Zo’n 80% van de mensen met huidkanker heeft hiermee te maken. Het basaalcelcarcinoom is te herkennen op twee manieren. 1) Er ontstaat min of meer spontaan een wondje, vaak in het gezicht, dat niet meer verdwijnt en zelfs in grootte toeneemt. 2) Er ontstaat min of meer spontaan een eczeemplek, in de meeste gevallen op de romp, armen en benen. Deze plek jeukt niet, verdwijnt niet vanzelf en neemt langzaam in omvang toe. Tijdens een eerste consult kunnen onze dermatologen vrijwel direct vaststellen of het hier gaat om een basaalcelcarcinoom of een andere huidaandoening. Indien nodig nemen wij wat huidweefsel af voor nader onderzoek.

Maak nu een afspraak

Basaalcelcarcinoom behandelen

Welke behandelingstechniek het beste is voor de behandeling van basaalcelcarcinoom, is afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor en uw leeftijd en conditie. In onze kliniek informeren wij u uitgebreid over de soorten behandelingen, de risico's, de resultaten en de nazorg. 100% genezing is bij ons het uitgangspunt, en daarnaast streven we naar het mooiste cosmetische eindresultaat.

Mogelijke behandeling: Operatie
De meest voorkomende behandeling van huidkanker is chirurgische excisie, ofwel een operatie. De tumor wordt onder plaatselijke verdoving weggesneden en gehecht. U hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis. Het is een effectieve methode, omdat de tumor in zijn geheel wordt verwijderd. Het weggehaalde weefsel wordt laboratorisch nader onderzocht om zeker te weten dat er geen kankercellen zijn achtergebleven en de kans op uitzaaiing nihil is. Wanneer de operatiewond te groot is om te hechten, kan deze worden gedicht door middel van reconstructie (verplaatsing van de nabijgelegen huid) of transplantatie (verplaatsing van een stukje huid vanaf een andere plek). Daarbij houden we altijd rekening met het beste cosmetische resultaat.


Mogelijke behandeling: Lichtbehandeling
Fotodynamische therapie (PDT) is geschikt voor de behandeling van actinische keratose, Morbus Bowen en het basaalcelcarcinoom. De aangetaste huidcellen worden met een speciale crème extreem gevoelig gemaakt voor zichtbaar licht. Daarna wordt uw huid belicht, waardoor de aangetaste cellen afsterven. Na enkele weken maakt uw lichaam nieuwe, gezonde cellen aan die de afgestorven huidcellen vervangen. Deze behandeling is relatief eenvoudig, velig en laat vrijwel geen littekens na. Bij een basaalcelcarcinoom zijn altijd twee sessies fotodynamische therapie nodig met een tussentijd van één of enkele weken.

Mogelijke behandeling: Zalftherapie
Voor oppervlakkige vormen van kanker, zoals het basaalcelcarcinoom, of actinische keratose, is zalftherapie geschikt. We maken hiervoor gebruik van Aldara, Efudix en Picato. Alhoewel de werking ervan iets verschilt, doden deze zalven selectief de kankercellen en beschadigen ze niet of nauwelijks de gezonde huid. Daarnaast stimuleren ze uw natuurlijke afweersysteem. Door het afsterven van de aangetaste cellen kan er soms een huidreactie ontstaan, zoals roodheid, en kan de huid zelfs opengaan. 

Mogelijke behandeling: Wegbranden
De behandeling elektrocoagulatie houdt in dat huidtumoren eenmalig worden ‘weggebrand’ met elektrische stroom. De huid wordt, onder plaatselijke verdoving, zodanig verhit, dat het te behandelen huidgedeelte wordt weggeschroeid. Er ontstaat een oppervlakkig brandwondje dat vanzelf weer geneest. Deze methode wordt ook wel gebruikt voor de behandeling van wratten.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie? 
Maak hieronder direct een afspraak of bel ons direct via 076 5780050. 

Maak nu een afspraak
© Copyright 2018
Dermatologisch centrum
Centrum huidverbetering
Dermatologisch Centrum Breda
Zomergemstraat 2a
4826 CW Breda

T 076 5780050
E info@dermcentrum.nl