Huidkanker: Soorten en herkenning

Hoe herken je huidkanker?

De belangrijkste en meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen in de opperhuid en wordt ook wel moedervlek kanker genoemd. Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom zijn niet-melanome vormen van huidkanker, wat wil zeggen dat deze ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf.


Melanoom

5% van de mensen met huidkanker heeft te maken met een melanoom, een kwaadaardige moedervlek. Deze vorm van huidkanker groeit betrekkelijk snel en kan in een vrij vroeg stadium uitzaaien. Melanomen kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, bij zowel jongere als oudere mensen. Soms ontstaan ze uit het niets, maar meestal komen ze voort uit een al langer bestaande, gewone moedervlek. Een moedervlek die gaat groeien, van kleur verandert, onregelmatig van vorm wordt, anders aanvoelt (jeuk, prikkeling) of gaat bloeden moet altijd nader bekeken worden. Vaak kunnen we al tijdens een eerste consult uitsluitsel bieden. Wanneer we te maken hebben met een melanoom, is directe behandeling noodzakelijk.
» Melanoom behandelen

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Zo’n 80% van de mensen met huidkanker heeft hiermee te maken. Het basaalcelcarcinoom is te herkennen op twee manieren. 1) Er ontstaat min of meer spontaan een wondje, vaak in het gezicht, dat niet meer verdwijnt en zelfs in grootte toeneemt. 2) Er ontstaat min of meer spontaan een eczeemplek, in de meeste gevallen op de romp, armen en benen. Deze plek jeukt niet, verdwijnt niet vanzelf en neemt langzaam in omvang toe. Tijdens een eerste consult kunnen onze dermatologen vrijwel direct vaststellen of het hier gaat om een basaalcelcarcinoom of een andere huidaandoening. Indien nodig nemen wij wat huidweefsel af voor nader onderzoek.
» Basaalcelcarcinoom behandelen

Plaveiselcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker wordt gekenmerkt door een plotselinge korstvorming op de huid, met name op de aan zonlicht blootgestelde delen, zoals het gezicht of de handruggen. Vaak gaat het om een bultje met een korst, dat niet binnen een paar weken uit zichzelf geneest en in omvang toeneemt.  Mensen met het plaveiselcelcarcinoom zijn goed te behandelen, als ze er maar op tijd bij zijn. Neem daarom contact met ons op als u vragen hebt. Al tijdens een eerste consult kunnen onze artsen vaststellen of het om het plaveiselcelcarcinoom gaat, waarna we, indien nodig, tijdig kunnen ingrijpen.
» Plaveiselcelcarcinoom behandelen

Maak nu een afspraak

4 voorstadia van huidkanker (premaligne afwijkingen)

Naast de drie vormen van huidkanker, onderscheiden we vier voorstadia van huidkanker, ook wel premaligne afwijkingen genoemd. Deze premaligne afwijkingen zijn nog niet maligne (kwaadaardig), maar kunnen dat wel worden. U wordt dan ook altijd geadviseerd om zich hieraan te laten behandelen.

Actinische keratose (voorstadium van plaveiselcelcarcinoom)
Actinische keratosen zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid die huidkleurig tot lichtbruin van kleur zijn. Deze huidafwijkingen ontstaan op plaatsen die aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals het gezicht en de handruggen. Actinische keratose neemt toe naarmate de leeftijd vordert: ongeveer de helft van de 50-plussers heeft er last van, en bij mensen met een licht huidtype is dat aantal nog hoger. Ruim 50% van de gevallen van plaveiselcelcarcinoom begint met actinische keratose. Behandeling ervan is noodzakelijk, omdat er een kans bestaat dat de afwijkingen overgaan in een vorm van huidkanker. Er bestaan verschillende behandelingen voor actinische keratose.

Morbus Bowen (voorstadium van plaveiselcelcarcinoom)
Morbus Bowen, ook wel bekend als de ziekte van Bowen, is vernoemd naar de arts die de aandoening in 1912 bestudeerde. Bij Morbus Bowen vertoont de huid scherp begrensde roodschilferende, grillige plekken. Deze tekenen lijken op die van psoriasis, eczeem of een andere goedaardige afwijking. Daarom is vaak een huidbiopsie nodig om vast te stellen dat het daadwerkelijk om Morbus Bowen gaat, en niet om een andere huidaandoening. Morbus Bowen kan overal op het lichaam voorkomen, zowel in de huid- als in de slijmvliezen. De aandoening is op verschillende manieren te behandelen, afhankelijk van de grootte en de plaats(en).

Melanoma in situ (voorstadium van melanoom)
Melanoma in situ ontstaat wanneer pigmentcellen in uw huid zijn veranderd in melanoomcellen. Deze kankercellen bevinden zich nog in de bovenste laag van de huid (de epidermis) en zijn nog niet in de diepere lagen gegroeid. Hierdoor bestaat er geen risico op uitzaaiing. Groeit de tumor eenmaal 'invasief' of verticaal, dan spreken we van een melanoom, een 'lentigo maligna melanoma'. Het kan jaren duren voor een melanoma in situ verandert in een melanoom. Wij adviseren altijd om een melanoma in situ te verwijderen.

Lentigo Maligna (voorstadium van melanoom)
Lentigo maligna betekent letterlijk 'kwaadaardige bruine vlek'. Lentigines maligna komen voornamelijk voor bij 50-plussers, en dan vooral bij diegenen met een buitenberoep en een lichte huidskleur. Ze verschijnen op plaatsen waar de huid veelvuldig aan de zon is blootgesteld, zoals in het gezicht of op de ledematen. Een lentigo maligna is een pigmentvlek die er qua vorm en pigment grillig uitziet en langzaam groeit in de oppervlakte van de huid. Vaak is er deels zwartverkleuring en vertoont de plek kleine verdikkingen. De kans dat een lentigo maligna verandert in een melanoom (lentigo maligna melanoma) is ongeveer 5%. Om dat te voorkomen adviseren we altijd om een lentigo maligna uit voorzorg te verwijderen.


Onze specialisten voor Soorten en herkenning

© Copyright 2018
Dermatologisch centrum
Centrum huidverbetering
Dermatologisch Centrum Breda
Zomergemstraat 2a
4826 CW Breda

T 076 5780050
E info@dermcentrum.nl