Face-Bar Esthetiek: Aardbei-neus

Aarbei-neus of rhynophyma

Wat is een Aardbei-neus?
De medische term is rhinophyma. In de volksmond wordt ook wel 'bloemkoolneus', 'knobbelneus', ‘aardbeidneus’ of het 'rode neussyndroom' genoemd. Rhinophyma is een vormverandering van de huid van de neus, met een normale onderbouw van neusskelet, kraakbeen en onderhuid. De aandoening wordt gekenmerkt door een verdikte en gebobbeld oppervalk van de neus soms ook met een rood-paarse verkleuring. De poriën zijn vaak wijd en groot en er zijn vaak kleine bloedvaatjes zichtbaar.

Wat is de oorzaak van rhinophyma?
Lange tijd werd gedacht dat rhinophyma werd veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, waardoor het in de volksmond ook wel 'jeneverneus' of 'drankneus' werd genoemd. Deze vooronderstelling blijkt echter niet te kloppen. Rhinophyma komt namelijk even vaak door bij mensen die geen of nauwelijks alcohol drinken.

Rhinophyma wordt beschouwd als het eindstadium van rosacea. De voortdurende toename van het bindweefsel en de talgklieren van de neus in combinatie met vaatverwijdingen, zijn verantwoordelijk voor de plompe vorm en het onregelmatige oppervlak met de typische roodpaarse kleur.

Bij wie komt een knobbelneus voor?
Deze aandoening treedt vooral op bij mannen tussen de 40 en 60 jaar met een blanke huidskleur. Maar het komt ook bij vrouwen voor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose rhinophyma kan met het blote oog worden gesteld. In een zeldzaam geval kan een huidbiopsie nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Hierbij wordt een stukje huid verwijderd (het biopt) en microscopisch onderzocht door de patholoog.

Hoe wordt een knobbelneus behandeld?
Rhinophyma gaat niet van zelf over. Behandeling bestaat uit het vermijden vaatverwijdende invloeden zoals warmte, zon, kruidig eten, alcohol. De meest moderne therapie is een CO2 laserbehandeling. Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving de vorm van de neus weer hersteld en de neus weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijk formaat. Ook de wijde en grove talgklieren worden door een CO2 laser behandeling weer wat minder fors van afmeting en vorm. Een enkele laserbehandeling is vaak al genoeg om de neus te laten herstellen.

De roodheid kan behandeld worden met Nd:Yag laser therapie. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om de roodheid volledig weg te krijgen.

Tarieven

Intake door dermatoloog €  37,50
CO2 laserbehandeling onder plaatselijk verdoving 1250,00
Nd:Yag laserbehandeling per sessie 75,00
Nacontrole   gratis
Verblijf in Hotel + verpleegkundige zorg voor 1 of meer nachten      op aanvraag

 

 


Maak nu een afspraak

Onze specialist voor Aardbei-neus

© Copyright 2018
Dermatologisch centrum
Centrum huidverbetering
Dermatologisch Centrum Breda
Zomergemstraat 2a
4826 CW Breda

T 076 5780050
E info@dermcentrum.nl